Skip to content
Publicity logo

Den årlige udgave af Reuters Institute Digital News Report er landet. Rapportens 171 sider giver et udførligt indblik i, hvordan brugen af medier i 48 lande har udviklet sig det seneste år. Vi har givet den en grundig gennemlæsning og kommer her med de vigtigste tendenser set med danske og nordiske briller.

Reuters Institute har i mere end et årti dokumenteret udviklingen i mediebilledet i Danmark og resten af verden, og kommunikationsbranchen sidder klar, når den nyeste rapport bliver udgivet.

Rapporten bygger på næsten 100.000 besvarelser fra 48 forskellige lande, herunder Danmark, og giver et vigtigt indblik i, hvordan brugen af trykte og digitale medier ændrer sig. Derfor er rapporten også et vigtigt værktøj for virksomheder og organisationer til at navigere i mediebilledet og på sociale medier for at nå igennem med deres budskaber og sikre positiv omtale.

Vi giver her nogle af de vigtigste nedslagspunkter fra rapporten.

Kunstig intelligens skaber dønninger i medielandskabet
Kunstig intelligens (AI) har spredt sig med lynets hast, og nyhedsredaktionerne har også taget de nye muligheder til sig. Tids- og lønbesparende løsninger som korrekturlæsning, transskription af interviews og generering af nyheder er bare nogle af de fordele, som mediehusene i dag gør brug af.

Danskernes tillid til AI i nyhederne er dog stadig på et lunket niveau. Kun 10 procent af danskerne er positiv stemt over for nyheder, som er genereret i en kombination af AI og mennesker.

Tilliden til de danske medier er dog fortsat høj blandt danskerne sammenlignet med internationale standarder. Således stoler 56 procent af danskerne på medierne. Public service-medierne DR og TV2 er igen i år nogle af de mest tillidsvækkende medier, og dagblade som Børsen, Politiken og Berlingske oplever generelt også en stor tillid.

Mister sociale medier sin relevans som nyhedskilde?
De sidste 10 år har der, med få undtagelser, været en svagt dalende tendens til danskernes brug af sociale medier som nyhedskilde, og i dag benytter 44 procent af danskerne sociale medier til at få deres nyheder. Det er et fald på 2 procentpoint. Dykker vi yderligere ned i tallene, tegner billedet sig noget anderledes, for kun 12 procent af danskerne benytter nemlig sociale medier som hovedkilde til nyheder.

Ifølge Reuters Institute er der en tendens til, at sociale medier i højere grad benyttes som en kilde til nyheder i lande med et polariseret politisk landskab. Det gør sig særligt gældende i USA og Brasilien, hvor omkring hver tredje benytter sociale medier som en hovedkilde til nyheder, men også i lande som Frankrig og Storbritannien er tendensen stigende.

Som noget nyt måler rapporten også på hvor mange, der benytter sig af AI-robotter som ChatGPT til at få nyheder. Det gør 4 procent af danskerne, og det bliver interessant at følge udviklingen i de kommende år.

Andre ting, som er værd at notere sig
… At befolkningerne i Danmark og de øvrige nordiske lande er blandt dem, hvor færrest i kortere eller længere perioder undgår nyheder. I Danmark er det 27 procent, mens det for fx Storbritannien er hele 63 procent. Størstedelen undgår nyheder, da de påvirker humøret i en negativ retning, eller de ikke kan kapere flere informationer.

… Og at 19 procent af danskerne betaler for nyheder. Således er vi stadig langt bag vores nordiske naboer, hvor 42 procent af nordmændene og 31 procent af svenskerne benytter sig af betalte nyhedsmedier.