03. juli 2020

”New extraordinary”: Kulturformidling på nye måder

Musikkenshus Lasse

Kulturbranchen har i høj grad lidt under coronakrisen, og det har blandt andet fået Musikkens Hus til at tænke i nye baner og tage nye metoder i brug for at sikre fællesskabet om musikken – bare hver for sig. 

Den seneste tid har mange virksomheder været nødsaget til at lægge kursen om og gentænke produkter, ydelser og koncepter for fortsat at holde dagligdagen kørende. Det var også tilfældet for Musikkens Hus, der som følge af coronapandemien skulle forholde sig til en helt ny hverdag med lange udsigter til igen at kunne fylde salene med kulturglade gæster.

Mange omtaler lige nu coronatiden som ”new normal”, men Lasse Rich Henningsen, direktør i Musikkens Hus og Aalborg Symfoniorkester, tager det skridtet videre og kalder tiden ”new extraordinary”. Udtrykket virker passende til at beskrive den store omvæltning, det har været at gå fra at have huset fuld af gæster uge efter uge til pludselig at være tvunget til at lukke ned og udskyde alle aktiviteter på ubestemt tid.

- Mange har talt om disruption i årevis, uden det reelt flyttede samfundet en eneste millimeter. Den 11. marts blev vi imidlertid godt og grundigt disrupted, og vi skulle fra det ene øjeblik til det andet forholde os til en ny virkelighed, der fordrede nye måder at skabe kultur og sammenhold på, forklarer Lasse Rich Henningsen.

Musikkens Hus benyttede således krisens indtog til at overveje, hvordan der kunne skabes kultur og sammenhold på helt nye måder, og i den forbindelse iværksatte koncerthuset en række konkrete initiativer. Musikkens Hus og Aalborg Symfoniorkester sendte i samarbejde med TV 2 Nord blandt andet et musikalsk takkekort bestående af seks stykker musik udført af Aalborg Symfoniorkester krydret med videohilsner fra kendte, nordjyske personligheder til en række nordjyder, der har gjort en forskel under coronatiden.

Derudover gjorde Musikkens Hus en stor indsats for at bringe kulturen ud til borgerne i en tid, hvor det ikke var muligt selv at tage til koncert eller deltage i større arrangementer. Musikkens Bus besøgte blandt andet en række nordjyske plejehjem og botilbud, hvor musikere fra Aalborg Symfoniorkester gav borgerne helt særlige, musikalske oplevelser. Bussen var i selskab med musikere fra Aalborg Symfoniorkester også en tur i Skagen for at overraske et sølvbryllup-par, der var nødsaget til at udskyde fejringen på grund af corona, og fik dermed markeret den store dag på anderledes – men helt unik – manér.  

Fysisk tilstedeværelse er altafgørende
Hos Musikkens Hus glæder man sig over, at det nu endelig er muligt at samle nordjyderne til fysiske koncerter igen. Den 25. og 26. juni slog Musikkens Hus dørene op til de to første koncerter i mere end tre måneder, hvor henholdsvis Søren Huss, HUSH og Pernille Rosendahl samt Alex Vargas, Nicklas Sahl og Kwamie Liv indtog koncerthuset i eksklusive opsætninger.

Til begge koncerter var der plads til 400 siddende gæster i Koncertsalen, som normalt har plads til 1.300 publikummer, og meget tyder på, at danskerne også atter er klar til at forsamles.

- Den fysiske tilstedeværelse er altafgørende for langt de fleste kulturinstitutioner, og jeg sætter derfor min lid til, at danskerne viser samme grad af omstillingsparathed, som da landet lukkede ned – det tyder meget heldigvis på, siger Lasse Rich Henningsen og understreger:

- Det er afgørende for både institutionernes overlevelse og vores eget velbefindende, at vi alle kommer ud og forbruger og samles fysisk om kulturen på de præmisser, der gør sig gældende. Ellers bliver vi fattige på livskvalitet.

Se TV 2 Nords indslag fra genåbningen i Musikkens Hus her.