15. januar 2020

Disse byer fik mest medieomtale i 2019

Tryk af aviser

Endnu et år er gået, og i den forbindelse har Publicity taget et kig på, hvilke danske byer der opnåede størst mediesynlighed i det forgangne år.

Forfatter

Jeppe Damm
PR-konsulent og projektleder

Kontakt

jeppe@publicity.dk

Jeppe D

Hvad har superligafodbold, hærværk mod fredede klitter og Nordeuropas største musikfestival til fælles? Tja, det kan umiddelbart være svært at se. Men faktisk er de alle årsager til, at en række danske byer opnåede større synlighed i danske medier end andre i 2019.

Hos Publicity har vi taget et kig på, hvilke danske byer der fik flest medieomtaler i landets otte største dagblade sidste år, og hvad der ligger til grund for mediedækningen.

Fodbold placerer Hobro og Brøndby i toppen

Hobro er den by i landet, der opnåede flest medieomtaler målt per indbygger. Det er især omtaler af byens fodboldhold, som har trukket den nordjyske by op på top 10-listens fornemmeste plads.

På andenpladsen finder vi en anden fodboldby, Brøndby, som ligeledes har nydt godt af byens fodboldklub, Brøndby IF. Faktisk ville antallet af Brøndby-omtaler falde til næsten det halve, hvis man ser bort fra de omtaler, hvor byen bliver nævnt i forbindelse med ord som ’fodbold’, ’fodboldklub’ og ’Brøndby IF’.

Hærværk og kunst hjælper Skagen på vej

Skagen er også med i det fine selskab og ender på en tredjeplads. Her var det blandt andet den meget omtalte sag om hærværk på fredede klitter, der fyldte i mediebilledet, og Skagens anerkendte gastronomiske restaurationsliv.

Desuden har Skagen fået flere omtaler af byens tidligere kunstnerkoloni, hvor en danmarksturnerende musical om skagensmalerne samt flere udstillinger af Krøyer og kompagni trak overskrifter i 2019.

Musik og øl gør Roskilde populær

Roskilde ender som nummer fire på listen over byer med flest omtaler per indbygger, mens domkirkebyen faktisk også placerer sig højt, hvis man kigger på antallet af omtaler isoleret set. Det er blandt andet takket være Roskilde Festival, der har stået for lidt under en fjerdedel af byens eksponering i dansk presse.

Religion og tro hitter for Ribe

På femtepladsen finder vi Ribe. Den sønderjyske middelalderby kan måske takke de højere magter for den fornemme placering. I hvert fald stammer lidt under en tredjedel af alle omtaler fra historier, hvor Ribe nævnes i sammenhæng med ord som ’kirke’, ’stift’ og ’Gud’.

Kigger man derimod alene på det samlede antal omtaler, er det ikke overraskende landets største byer, der topper listen. Her er landets fire største byer nemlig repræsenteret på de øverste pladser, hvor København ligger som nummer ét med 25.714 omtaler efterfulgt af Aarhus med 17.869 omtaler. Faktisk stod København og Aarhus for over halvdelen af alle omtalerne på top 10-listen med 43.583 omtaler ud af 73.000.

Disse byer fik flest omtaler per indbygger:

 1. Hobro
 2. Brøndby
 3. Skagen
 4. Roskilde
 5. Ribe
 6. Aarhus
 7. Skanderborg
 8. Odder
 9. Silkeborg
 10. Herning

Disse byer fik samlet set flest omtaler:

 1. København: 25.714 omtaler
 2. Aarhus: 17.869 omtaler
 3. Aalborg: 5.785 omtaler
 4. Odense: 4.866 omtaler
 5. Roskilde: 3.991 omtaler
 6. Frederiksberg: 3.643 omtaler
 7. Esbjerg: 3.061 omtaler
 8. Brøndby: 2.866 omtaler
 9. Randers: 2.699 omtaler
 10. Herning: 2.506 omtaler

Analysen er udarbejdet af Publicity og baseret på tal fra Infomedia, der inkluderer medieomtaler i landets otte største dagblade Politiken, Børsen, Jyllands-Posten, Berlingske, Information, Ekstra Bladet, BT og Kristeligt Dagblad. Indbyggertallene er baseret på folketal fra landets 100 største byer per 1. januar 2019 jævnfør Danmarks Statistik.