10. maj 2016

Sætter du (også) idiotkomma?

Absolutvision 82Tpeld0 E4 Unsplash

For nylig stødte jeg på et besynderligt begreb i grammatikkens verden: Idiotkomma. Så vidt jeg husker, var det ikke en betegnelse, der blev nævnt særligt meget i grammatiktimerne. Men under alle omstændigheder er idiotkomma ganske virkeligt – og også ganske brugt, når vi ivrigt sætter vores mange kommaer i det skrevne, danske sprog. Og idiotkomma er – som navnet så smukt beskriver – en kommateringsfejl.

Forfatter

Gitte Dons
Chefkonsulent - På orlov

Kontakt

gitte@publicity.dk

Gitte

Idiotkomma dækker over en gruppe forkerte kommaer af større eller mindre sværhedsgrad. Ét af de mere drilske af slagsen viser sig ofte, når der skal sættes et komma foran som/der i en ledsætning, som indledes med et hv-ord. Fx:

Hun kan ikke beslutte sig for hvilke sko der passer bedst til kjolen – hvor skal der sættes komma?

Det korrekte svar er ét komma, og det skal stå foran hv-ordet:

Hun kan ikke beslutte sig for, hvilke sko der passer bedst til kjolen.

Forkert kommatering og klassisk idiotkomma:

Hun kan ikke beslutte sig for hvilke sko, der passer bedst til kjolen.

Og her går det helt galt:

Hun kan ikke beslutte sig for, hvilke sko, der passer bedst til kjolen.

Man ser meget ofte denne fejl – også i tekster, hvor skribenten ellers har godt styr på de øvrige kommaer. Men problemet opstår, når der skal vælges mellem to klokkeklare kommaregler, som vi alle kender så godt: Komma foran hv-ord og komma foran som/der.

Nu når dette komma volder problemer for selv dygtige skribenter, kan man undre sig over, at det falder ind under den lidet flatterende betegnelse ”idiotkomma”. Men huskereglen må være, at hv-kommaet altid vinder over som/der-kommaet i sætninger som disse. Alt andet er – åbenbart – idioti.